De basis van wielrennen voor beginners

Wielrennen is een sport die door steeds meer mensen beoefend wordt. Het geeft een gevoel van vrijheid en zorgt er tegelijkertijd voor dat je fit blijft. Net zoals bij alle andere sporten, kan je wielrennen op professioneel niveau beoefenen. Hiervoor heb je dan wel genoeg ervaring en kennis nodig. Ben je een beginnende wielrenner of wil je het af en toe doen als hobby? Dan is het niet nodig om je volledig in de sport te verdiepen. Om je toch verder te helpen, vertellen we hieronder meer over de basis van wielrennen.

De racefiets

Bij wielrennen gaat het er vooral om dat je op een relatief hoog tempo blijft fietsen. Dit is met normale fietsen moeilijk te realiseren, dus maken wielrenners gebruik van speciale racefietsen. Deze zijn veel lichter en worden zo gemaakt dat je er gemakkelijk mee overweg kan. Schaf dus eerst een geschikte fiets aan. Kies je budget en zoek op welke maat het best bij jou past. Mocht je een racefiets in de fietsenzaak willen kopen, dan kunnen de medewerkers je goed verder helpen. Maar ook online kun je advies voor het kopen van een racefiets vinden. Leestip: Het artikel met de 5 stappen voor je eerste racefiets kopen van Wielermagazine neemt je aan de hand bij het kopen van een racefiets die past bij je budget. Er is namelijk enorm veel te kiezen bij een racefiets en zeker bij je eerste racefiets hoef je niet perse de duurste fiets te kopen. In het stappenplan wordt je precies uit de doeken gedaan wat de consequenties van elke keuze voor onderdelen zijn bij het fietsen.

Gebruik geschikte fietskleding

Naast de fiets speelt ook de kleding die je draagt een grote rol bij wielrennen. Denk er altijd aan om een helm te dragen! Wielrennen is niet per se een gevaarlijke sport, maar ongelukken kunnen altijd voorkomen. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je een helm draagt om je hoofd te beschermen. Naast de fietshelm is ook speciale fietskleding belangrijk. Fietskleding ventileert goed en zorgt ervoor dat je het niet koud krijgt. Wanneer je het wielrennen al vaker hebt gedaan, kan het ook verstandig zijn om racefietsschoenen aan te schaffen met klikpedalen. Zo zal het trappen minder moeite kosten en kun je sneller vooruit.

Wennen aan het wielrennen

Top! Je outfit is compleet en het is mooi weer. Hét moment dus om te beginnen met wielrennen. De eerste keer wielrennen kan even wennen zijn, dus is het belangrijk dat je niet te gek gaat fietsen. Neem een ontspannen houding aan en let goed op je omgeving. Kijk ver vooruit en houd bochten in de gaten. Een ongeluk kan namelijk zomaar voorkomen wanneer je even niet oplet. Wanneer je al een aantal keren hebt gefietst, kan je proberen wat sneller te gaan en hogere heuvels op te fietsen. Bouw stap voor stap je afstanden op en probeer vaker hellingen op te fietsen. Als je eenmaal volledig gewend bent geraakt aan de routes en snelheden, kan je op zoek gaan naar meer geavanceerde fietsmethodes en bekende wielren trajecten. 

Terug naar overzicht