Leren beleggen

Leer meer over beleggen

Een populaire manier van online geld verdienen is beleggen. Met online beleggen investeer jij een bedrag met de verwachting dat deze in waarde zal toenemen. Zo maak je uiteindelijk rendement en winst waarmee je nog meer geld kan verdienen. Maar hoe zit het nou precies met online beleggen en wat zijn de risico's? Want snel en makkelijk geld verdienen klinkt heel aantrekkelijk, maar in werkelijkheid gaat beleggen niet altijd zo feilloos. Wij vertellen hieronder meer over leren beleggen.

Hoe werkt beleggen?

De simpele definitie van beleggen is: je investeert met geld in een beleggingsproduct en verwacht dat de waarde van het geïnvesteerde geld uiteindelijk toe zal nemen. Dus stel dat je vandaag €20,- in het bedrijf van Google investeert, dan kan dit bedrag met een stijgende koers volgende week bijvoorbeeld €30,- waard worden. Je hebt dus een rendement van €10,- behaald. Misschien denk je nu dat beleggen een manier is om snel en makkelijk geld te verdienen. Laten wij jou alvast waarschuwen: dat is niet zo. Beleggen vergt veel kennis van koersbewegingen, aanwezige risico's en economische gebeurtenissen. De koers van een aandeel of ander beleggingsproduct wordt namelijk continu beïnvloed door diverse factoren, zoals interventies van banken, nieuwsberichten en resultaten van bedrijven. Door rekening te houden met deze factoren kan je logische posities openen op de markt en zo uiteindelijk rendement behalen.

Meerdere beleggingsproducten

Als je gaat beleggen kan je kiezen uit een enorm aantal beleggingsproducten. Zo heb je bijvoorbeeld obligaties, grondstoffen, aandelen en valuta's. Ook kan je op diverse manieren investeren in deze beleggingsproducten. Zo kan je een aandeel kopen en dus deels eigenaar worden van een bedrijf, maar is het ook mogelijk om in beleggingsfondsen of etf's te investeren. Je wordt dan geen eigenaar van een specifiek aandeel, maar koopt je als het ware in in een fonds waarmee je samen met anderen een aantal aandelen, obligaties of een mix van deze producten koopt. Obligaties zijn simpel gezegd schuldbewijzen. Je leent dan geld aan een bedrijf en ontvangt hiervoor jaarlijks een bedrag aan rente. Na de looptijd krijg je ook de waarde van de lening terug, dus je ontvangt uiteindelijk meer geld dan dat je hebt uitgeleend. Het beleggen in aandelenfondsen is weer risicovoller dan beleggen in obligatie fondsen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een mix van aandelenfondsen en obligaties te kopen, verrassend genoeg genoemd mixfonds. Voordat je begint met beleggen in aandelenfondsen is het belangrijk om te bepalen hoe je wilt beleggen, in welke beleggingsproducten je wilt investeren en met name hoeveel risico je met je kapitaal wil lopen. Dit bepaalt namelijk in zijn geheel hoe jouw beleggingsproces verloopt.

Kenmerken van beleggen

Ondanks dat leren beleggen veel tijd (en soms ook geld) kost, kan het je uiteindelijk meer geld opbrengen dan dat je kwijt raakt. Het is een populaire manier van online geld verdienen waarmee je ook nog eens een passief inkomen kan samenstellen. Ook is het mogelijk om dit met je laptop of smartphone te doen, dus kan je in principe reizend geld verdienen. Vergeet alleen niet dat veel mensen verlies lijden en dat je alleen met geld moet beleggen dat jee kwijt kan.

Terug naar overzicht